Tänk om han blir bög?!

När vår nu 8-åriga son var 4 år hade han en period då det enda han ville sätta på sig var klänningar, Hello Kitty-tröjor och prinsesskronor. Han fick det. Inget konstigt. Han lekte med bilar också. Och lego. Reaktionerna från omgivningen var olika. "Kul att ni vågar". "Han vill alltså bara ha tjejkläder!?". Den lite oroliga påståendefrågan: "Det är nog bara en fas?!" Och kanske den värsta. "Tänk om han blir bög".
Om vi börjar med: "Kul att ni vågar". Vad är det som är så modigt i att låta barnen klä sig som dom vill? Och varför skulle vi neka honom att ha klänning egentligen? Även om den som stod för uttalandet inte alls ville verka fördomsfull eller värderande så känns uttalandet som att det är just det. Varför ens påpeka? "Det är nog bara en fas..." Också här. Va!? Jaha. Jo det kanske det är. Eller också inte. Tänk om det inte är en fas? Hemska tanke. "Tänk om han blir bög." Blir? Ja tänk om han är bög. Eller gay. Homosexuell. Ja eller vad man ska kalla det. Jag väljer gay. Måste ju va lite internationell emellanåt också.
Tänk om han blir bög alltså. För det första tror inte jag att man bara plötsligt blir gay för att man hade klänning på sig när man var fyra år. Och för det andra: so what om det ändå skulle va så. Jag känner att människor vill vara fördomsfria, öppensinnade och tillåtande. Men hur är det? På riktigt alltså. Hur är det egentligen? När fokus ligger på att försöka trösta mamman till en pojke som vill ha klänning med att det nog bara är en fas eller peppa med att vi är modiga föräldrar som vågar. Modiga nog att låta barnet vara sig själv? Borde inte det va en självklarhet för oss som föräldrar? Att låta barnet leka med det som dom tycker är kul. Att gilla färger. Oavsett snopp eller snippa.
Efter något år så slutade han med klänningar och prinsesskronor. Jag är faktiskt osäker på om det var för att han ville eller om det var för att han märkte att han inte borde. Jag tycker det är synd. Jag tycker att det ska finnas olika färger, kläder, leksaker men vi behöver inte sätta snopp eller snippa på dom. Det främjar inte barnens förståelse för att man kan gilla olika.

Att diskutera genus är väldigt populärt. Det här va inte meningen att bli en sån diskussion. Jag vill inte propagera för att alla killar ska ha klänning och prinsesskronor. Jag vill bara varna er för att min 8-åriga son kanske blir gay när han blir större eftersom han hade klänning på sig när han var fyra. Det var egentligen bara det.
Älska olika och respektera varandra. Livet blir roligare för alla då. Övertygad.
Anonym:

Oj vad bra

Anonym:

Oj vad bra

Anonym:

Bra skrivet

Ida:

Åh, vilket bra inlägg. Jag håller med dig. Bra, bra bra. Ja.

Kommentera inlägget här: